PREVRNUTI VOĆNI TART, VRH MU NA DNU STOJI


TART SA KRUŠKAMA



Dobro jutro,

ovaj slatkiš može da se pravi sa jabukama, kruškama, breskvama, ananasom, nektarinama. Jabuke i kruške su najbolje zbog svoje čvršće strukture pa se voće neće raspasti pri karamelizovanju. Tart mnogo lepo izgleda, a prilično je jednostavan za pravljenje, može da se jede topao, hladan, kako god želite, sa sladoledom ili bez.

Sastojci:

  • 500 gr lisnatog testa 
  • 1 kg voća (otprilike)
  • 100 gr šećera
  • 90 gr putera
  • vanila štapić
  • cimet štapić
  • zvezdasti anis
  • dve kašike brendija


Lisnato testo izvadite iz frižidera da se malo opusti. 
cast iron tiganj prečnika oko 22 cm stavite šećer, puter iseckan na kockice, štapić od vanile, cimet štapić i anis. (obavezno je imati ovaj tiganj pošto se ceo tart pravi u njemu, prvo na ringli a onda posle tiganj ide u rernu)


 Otopiti na srednje jakoj vatri dok ne postane smeđe boje (kao karamela) i dok se sav šećer nije otopio. Za to vreme (ili pre toga) isecite voće na krupnije komade (četvrtine). 


Kad se šećer otopio, dodajte voće i, povremeno ih okrećući, kuvajte 15ak minuta, dok tečnost nije isparila i voće se karamelizovalo. (Za kruške je, za razliku od breski, trebalo manje vremena da tečnost postane karamela jer ona imaju manje vode od breski. Zato obratite pažnju na karamelu). Ovo na fotki ispod su breske tek stavljene u sos. 

Ovo na fotki su karamelizovane breskve. Ispod voća su cimet štapić i anis, koji se ne vide, ali će se videti kada budete prevrnuli tart na tanjir. Kao što vidite na slici, ostalo je još tečnosti, pa treba ostaviti i to na tišoj vatri da ispari. Sada možete dodati malo brendija, ako želite. Flambirajte ili čekajte da i ono na vatri ispari. Kada je gotovo, sklonite sa ringle i ostavite 15ak minuta da se ohladi kako biste mogli da voće poređate u patern kakav želite (na slici je to već urađeno, pa možete tako ili kako god želite). Budite pažljivi sve vreme dok pravite ovaj kolač, zato što radite sa vrelom karamelom i ne želite da imate bliski susret te vrste. I ne zaboravite rukavicu ili krpu kada baratate cast iron tiganjom. 
U međuvremenu zagrejte rernu na 200 (ako ne koristite fen) ili 180 ( ako koristite). 
Raznesite malo brašna po radnoj površini i istanjite lisnato testo. Isecite malo veći krug od prečnika tiganja i stavite preko voća tako što ćete ivice uvući ispod voća (nožem dignite komad voća pa rukom uvucite testo) Nožem ili viljuškom napravite nekoliko rupica na testu i pecite pola sata. 

Kada je tart gotov (ne zaboravite rukavicu za rernu) izbadite ga i ostavite 15ak minuta da odstoji. Preklopite ga tacnom većom od tiganja i pažljivo prevrnite. Ako vam je tart uspeo, sve će biti na svome mestu, onako kako ste ga ostavili. Uživajte. Ništa lepše od karamelizovanog voća. 

TART SA BRESKAMA

Коментари

Популарни постови са овог блога

VEGAN TAHINI KOLAČIĆI SA ČOKOLADOM

NAJMEKŠE, NAJLEPŠE, SVE NAJNAJ ROLNICE SA CIMETOM