PREVRNUTI VOĆNI TART, VRH MU NA DNU STOJI
TART SA KRUŠKAMA |
Dobro jutro,
ovaj slatkiš može da se pravi sa jabukama, kruškama, breskvama, ananasom, nektarinama. Jabuke i kruške su najbolje zbog svoje čvršće strukture pa se voće neće raspasti pri karamelizovanju. Tart mnogo lepo izgleda, a prilično je jednostavan za pravljenje, može da se jede topao, hladan, kako god želite, sa sladoledom ili bez.
Sastojci:
- 500 gr lisnatog testa
- 1 kg voća (otprilike)
- 100 gr šećera
- 90 gr putera
- vanila štapić
- cimet štapić
- zvezdasti anis
- dve kašike brendija
Lisnato testo izvadite iz frižidera da se malo opusti.
U cast iron tiganj prečnika oko 22 cm stavite šećer, puter iseckan na kockice, štapić od vanile, cimet štapić i anis. (obavezno je imati ovaj tiganj pošto se ceo tart pravi u njemu, prvo na ringli a onda posle tiganj ide u rernu)
Otopiti na srednje jakoj vatri dok ne postane smeđe boje (kao karamela) i dok se sav šećer nije otopio. Za to vreme (ili pre toga) isecite voće na krupnije komade (četvrtine).
Kad se šećer otopio, dodajte voće i, povremeno ih okrećući, kuvajte 15ak minuta, dok tečnost nije isparila i voće se karamelizovalo. (Za kruške je, za razliku od breski, trebalo manje vremena da tečnost postane karamela jer ona imaju manje vode od breski. Zato obratite pažnju na karamelu). Ovo na fotki ispod su breske tek stavljene u sos.
U međuvremenu zagrejte rernu na 200 (ako ne koristite fen) ili 180 ( ako koristite).
Raznesite malo brašna po radnoj površini i istanjite lisnato testo. Isecite malo veći krug od prečnika tiganja i stavite preko voća tako što ćete ivice uvući ispod voća (nožem dignite komad voća pa rukom uvucite testo) Nožem ili viljuškom napravite nekoliko rupica na testu i pecite pola sata.
Kada je tart gotov (ne zaboravite rukavicu za rernu) izbadite ga i ostavite 15ak minuta da odstoji. Preklopite ga tacnom većom od tiganja i pažljivo prevrnite. Ako vam je tart uspeo, sve će biti na svome mestu, onako kako ste ga ostavili. Uživajte. Ništa lepše od karamelizovanog voća.
Коментари
Постави коментар